EgenFirma

Visar resultat 1 till 4 av 4
 1. Snabbsvara på detta meddelandeSvara     #1
  Junior Member
  Medlem: Sep 2007
  Kungsbacka/Göteborg
  5 inlägg
  Hej på er. Trevligt forum detta, har läst en hel del intressant. Nu till en fråga...

  Jag har ett nystartat Aktiebolag som gör film. När vi spelar in film har vi anställda och även statister/annat hjälpsamt folk som inte är anställda men som vi betalar kost (ofta även logi, resa) för på inspelningsplatserna. Ibland ordnas mat från restaurang, ibland hämtas mat/catering och ibland handlas det varor och lagas.

  Hur bokförs detta för anställda/icke anställda?
  Kan det vara kostförmån, gåva, borde det gå på traktamente för anställda, kan allt gå på intern/extern representation eller är jag helt ute och cyklar?

 2. Snabbsvara på detta meddelandeSvara     #2
  Junior Member
  Medlem: Sep 2007
  14 inlägg

  Bokföring av mat/resor som företaget bekostar åt anställda

  Hej!

  Bekostar ditt företag mat åt anställda är det en kostförmån som räknas som en löneförmån och ska förmånbeskattas hos de anställda och du som arbetsgivare ska betala arbetsgivaravgift på värdet av kostförmånen. Värdet av kostförmånen värderas enligt Skatteverkets schablonvärden. Om du däremot betalar ut ersättning till anställda för kostnader som de anställda kan dra av i sin egna deklarationer, så kallat skattefritt traktamente, är dessa utbetalningar skattefria för de anställda och du som arbetsgivare ska ej betala arbetsgivaravgift på dessa ersättningar. Utbetalningarna är också avdragsgilla i företaget. Traktamentesreglerna kan du läsa mer om på Skatteverkets hemsida.

  Betalar du resor för anställda i tjänsten är dessa avdragsgilla och ej skattepliktiga för de anställda. Resor som anställda gör mellan sin bostad och arbetsplatsen är bara delvis avdragsgilla i de anställdas deklarationer och det borde innebära att om du bekostar dessa resor kommer en del att räknas som en löneförmån. I ditt fall kan kanske alla resor som de anställda gör räknas som tjänsteresor eftersom det inte finns någon fast arbetsplats utan olika inspelningsplatser. Här kan det vara bra att ta en kontakt med Skatteverket och fråga hur de ser på den saken.

  Vid ersättningar till personer som ej är anställda men som har F-skattsedel kan det bara i undantagsfall handla om representation. Läs mer om representationsreglerna på Skatteverkets hemsida.

  Kanske inte något uttömmande svar men kanske en bit på vägen?

 3. Snabbsvara på detta meddelandeSvara     #3
  Junior Member
  Medlem: Sep 2007
  Kungsbacka/Göteborg
  5 inlägg
  Tack för ett bra svar.

  Jag har nu även pratat med Nutek och skatteverket ett par omgångar (som inte var direkt klara över exakt vad som gällde i alla lägen). Det jag kunde få ut av pratstunderna var följande....

  Vad skatteverket anbelangar verkar det vara samma regler oavsett om det gäller anställda eller icke anställda (Nutek var osäkra och skulle återkomma).
  - Betald resa och logi är avdragsgillt på tjänsteresa. Om det inte är tjänsteresa får det inte dras av, blir snarare bostadsförmån och dylikt.
  - Betald Mat (måltid) är en förmån oavsett resa eller inte.

  Summan för vårt AB blir:
  - När vi bjuder på mat på inspelningen är det en förmån. Förmånens värde beräknas på schablon (ex: Fri lunch eller middag 64 kronor per dag).
  - Om detta överstiger 100kr per år och person måste anmäla en kontrolluppgift om personen till skatteverket
  - Över 1000kr per år och person (AB) måste vi betala arbetsgivaravgifter och dylikt vilket i princip betyder att vi anställer personen? (vilket inte är planen i detta skede).

  Frågan är då om det är bokföra som kostförmån eller sätta upp det som ej avdragsgillt som gäller eller är det någon som har annat bra förslag?

  Kostförmån:
  http://www.skatteverket.se/infotext/...c80004621.html
  Tjänsteresa:
  http://www.skatteverket.se/download/...2/35417svv.pdf
  Inkomster annat än i pengar:
  http://www.skatteverket.se/download/...4663/kap18.pdf
  Inkomstskattelagstiftning:
  http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/19991229.HTM#K61

 4. Snabbsvara på detta meddelandeSvara     #4
  Junior Member
  Medlem: Sep 2007
  14 inlägg

  Kostförmån eller ej avdragsgillt

  Intressant information som du fått fram av Skatteverket. Oavsett om personerna är formellt anställda eller inte borde väl kostnader för mat och logi vara avdragsgilla i företaget. Förmånerna utgör ersättning för utfört arbete, det vill säga det är ingen gåva. Att du sedan ska lämna in kontrolluppgifter för förmånerna beror ju på att de som fått ta del av dessa ska beskattas för förmånernas värde i sina respektive inkomstdeklarationer. Det verkar ju som att erhållna förmåner under 100 kr per år och person är skattefria för anlitade personer. Den andra gränsen på 1000 kr per år styr hur mkt ersättning man kan betala till en och samma person per år för utfört arbete utan att vara skyldig att betala arbetsgivaravgifter. (det sistnämnda gäller personer med A-skattsedel men inte F-skattsedel)

  Funderar också lite på hur förmånerna ska hanteras för de som har F-skattsedel när de inte uppfyller reglerna för respresentation som i grunden är rätt restriktiva. F-skattsedel innebär i princip att man ska betala sina egna socialavgifter på ersättning för utfört arbete. Frågan är väl om de ska uttagsbeskattas för erhållna förmåner? Det vill säga ta upp en fiktiv intäkt i sin verksamhet som motsvarar marknadsvärdet av mottagna förmåner och som sedan beskattas som övriga intäkter i inkomst av näringsverksamhet.

  Tja..det här var inte helt lätt att förstå sig på.


Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1