EgenFirma

Visar resultat 1 till 3 av 3
 1. Snabbsvara på detta meddelandeSvara     #1
  Member
  Medlem: Dec 2007
  58 inlägg
  Hej!

  Gjorde ett inköp till min firma och fick en faktura från försäljaren där det var uppspecat kostnad för varan, moms, fraktkostnad och faktureringsavgift. Så långt är allt väl.

  Jag bokförde sedan detta och tänkte vara noga och inte bokföra totalbeloppet och kredit på mitt bankkonto utan istället speca upp varan, momsen (så klart) men även fraktkostnaden och faktureringsavgiften.

  Jag bokade då på:
  3520 Frakter 39:- och
  3540 Faktureringsavgifter 20:-.

  Nu när jag gjort min momsrapport och kollade över denna såg jag att det var 59:- i ruta 05 för "Momspliktig försäljning som inte ingår i annan ruta nedan". Detta gav mig huvudbry men sedan såg jag att det var frakten och faktureringsavgiften.

  Det var ju inte jag som fakturerade en kund utan istället jag som betalat ovan. Vid närmare research har jag förstått att kontogrupp 30 är för firmans huvud INTÄKTER. Detta skulle alltså ha bokats på ett kostnadskonto istället...

  Min fråga är nu var man brukar boka kostnader för frakter och för faktureringsavgifter för att det skall bli en kostnad och inte en intäkt. Finns det någon lista på kontoklasser där man kan se vad de står för t.ex. att 30-konton är intäkter och att 40-konton är inköp av varor och material osv. med de flesta och eller vanligaste klasserna. Det är tydligen inte bara att leta upp ett konto som heter t.ex. "parkeringsavgift" och boka sin avgift där utan man måste alltså också vara noga med om det är jag som SÅLT eller som BETALAT om jag förstått det rätt?

  /Andreas

 2. Snabbsvara på detta meddelandeSvara     #2
  Junior Member
  Medlem: Nov 2008
  Gibraltar
  6 inlägg
  Jag kan åtminstone bidra med en lista på de olika kontogrupperna.

  Klass 1 Tillgångar
  Klass 2 Skulder
  Klass 3 Intäkter
  Klass 4 Material- och varukostnader
  Klass 5-6 Övriga kostnader
  Klass 7 Personalkostnader
  Klass 8 Intäkter och kostnader av särskilt slag
  Klass 9 Internredovisning

  Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Kontoplan

  Generellt har jag känt nu när jag suttit med bokföringen de senaste dagarna att "google is your friend". Söker man på forum som detta och andra affärssiter så hittar man ofta folk som har haft liknande eller samma problem som en själv.

 3. Snabbsvara på detta meddelandeSvara     #3
  sl
  sl är offline
  Senior Member
  Medlem: Dec 2004
  Göteborg
  234 inlägg
  Jag skulle aldrig ha delat upp kostnaden från början, utan kört det som klumpsumma!


Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1