EgenFirma

Visar resultat 1 till 5 av 5
 1. Snabbsvara på detta meddelandeSvara     #1
  bud
  bud är offline
  Junior Member
  Medlem: Jun 2009
  24 inlägg
  Hallå,

  Jag söker lite tips och input gällande skatteplanering och hoppas att någon kan hjälpa mig lite.

  Först lite bakgrund:

  Jag har en enskild firma som jag har kört i drygt ett år och det har gått bra. Jag jobbar som konsult och har under 2010 sålt tjänster för i runda slängar 2 miljoner med kostnader på blygsamma 200 000 (lite datorinköp, resor etc). Min vinst för året är alltså runt 1.8 miljoner.

  Jag har insett att det blir en fasligt stor det av den summan som går bort i statlig inkomstskatt (totalt får jag väl behålla bara drygt 40%!) om jag inte gör något finurligt.

  Så vad har ni för tips om hur jag bör tänka och vad jag bör göra?

  * Avsätta maximala 30% i periodiseringsfond?
  Dessa pengar måste jag ju någon gång ta tillbaks in i firman och får skatta för de då, och eftersom jag inte räknar med (peppar peppar) några dåliga år framöver så är det kanske ingen bra idé?

  * Avsätta maximala pengar i expansionsfond?
  Egentligen samma invändning där som för periodiseringsfonder, bortsett från att expansionsfond kan leva längre än 5 år (?) och således kan ligga kvar "i bolaget".

  * Avsätta maximala 35% (max 10 prisbasbelopp) i pensionssparande?
  Det borde jag väl gjort förra året i så fall?

  Om jag förstått saken rätt så får jag inte använda de fonderade pengarna för att placera i värdepapper eller liknande, stämmer det?

  Eller borde jag bara bita i det sura äpplet och betala massvis i skatt för 2010 och snarast bilda AB för att på så vis kunna planera min skatt bättre? Då kan jag åtminstone låta pengarna stå kvar i bolaget och använda dem för att tjäna ännu mer pengar (placera i värdepapper t ex).

  Tack på förhand för tips och hjälp!

 2. Snabbsvara på detta meddelandeSvara     #2
  Senior Member
  Medlem: Jan 2007
  Göteborg o HuaHin Thailand
  1 340 inlägg
  Får väl gratulera till det fina resultatet.

  Sedan är jag inte någon större expert på detta med skatteplanering och med den storleken kanske det kan vara värt att köpa in lite hjälp.

  En sak som slår mig dock. Och det är om du startar ett AB (vilket jag bedömer du skall göra direkt) så kan du ju alltid ha kvar din enskilda firma. Så om du sätter av pengar i fonder kan sedan din enskilda firma plocka tillbaks fonderna årsvis som passar. Och sedan får man matcha lönen i AB med detta.

  OK det är ju något man får räkna på. För man kan ju inte sitta med pengarna bundna i AB't heller utan kanske där vill ta ut lön så man kan ha högre utdelning än schablon.

  Hans

 3. Snabbsvara på detta meddelandeSvara     #3
  bud
  bud är offline
  Junior Member
  Medlem: Jun 2009
  24 inlägg
  Tack för gratulationen!

  Om jag skulle behålla min enskilda firma parellellt med mitt AB kan jag då lösa upp delar av de fonderade pengarna från 2010 eller måste hela fonden lösas upp samma år? Om man kan ta lite i taget så låter det ju som en självklar lösning, att under de kommande åren ta ut lagom lite lön ur AB:t och sedan täcka upp till brytpunkten med fonderade pengar.

  Hur ser relationen ut mellan uttagen lön i AB och utdelning?

 4. Snabbsvara på detta meddelandeSvara     #4
  bud
  bud är offline
  Junior Member
  Medlem: Jun 2009
  24 inlägg
  Liten uppdatering.

  Jag snackade med skatteverket och enligt dem är det inga problem med att göra som Hans föreslår. Och skulle jag avsätta maximala 30% av min vinst i periodiseringsfond för 2010 så kan jag återföra delar av den under de kommande åren för att täcka upp till brytpunkten. I princip kan jag undvika att ta ut någon lön alls i mitt AB och bara plocka ut utdelning (2.5 basbelopp, 127 250 kr) till lägre beskattning (26.3% bolagskatt och 20% skatt på utdelningen).

  Strålande. Tack för tipset Hans!

 5. Snabbsvara på detta meddelandeSvara     #5
  Senior Member
  Medlem: Jan 2007
  Göteborg o HuaHin Thailand
  1 340 inlägg
  Sedan har du ju även expansionsfonden att leka "med".

  Den stora skillnaden med denna fondering är vad jag förstått 2,
  1. Pengarna som fonderas måste i princip finnas kvar den enskilda firman (är en formel på summan).
  2. Du får betala en skatt på 26,3% när du gör avdraget. Men denna skatt får du tillbaks när du tar tillbaks fonderingen.

  Hans


Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1