EgenFirma

Sida 1 av 2 12 SistaSista
Visar resultat 1 till 10 av 20
 1. Snabbsvara på detta meddelandeSvara     #1
  Member
  Medlem: Sep 2008
  39 inlägg
  Jag har haft enskild firma i snart 18 månader och med ett mycket långt räkenskapsår (förlängt till 18 månader) har jag gradvis lärt mig en hel del vad gäller bokföring. Men allting som har med bokslut att göra är mig fortfarande ett stort mysterium.

  Det första jag undrar är detta: Jag har ett enda inventarium i företaget och det ska göras en avskrivning på det förmodar jag. Men ska avskrivningen bokföras som vilken annan transaktion som helst innan året är slut? Ska jag helt enkelt föra in en ny rad i bokföringen 31/12 där jag krediterar "Ackumulerade avskrivningar" (1229 i mitt fall) och debiterar "Avskrivningar på inventarier" (7832)?

  Bokslutet, ska det göras i början av nästa räkenskapsår? Är det något som ska skickas in eller är det något som bara ska sparas?

  Tack på förhand och tack för överseende med dumma frågor!

 2. Snabbsvara på detta meddelandeSvara     #2
  ff
  ff är offline
  Senior Member
  Medlem: Dec 2004
  Göteborg
  2 352 inlägg
  Avskrivningar bokas 31/12 såsom du beskriver.

  Tänk på att det även kan finnas andra periodiseringar att göra, tex om du redan i december fått en faktura på hyran för jan-mar.

  Bokslutet görs per den 31/12 (även om man i praktiken gör det färdigt i januari). Har du enskild firma så kommer det att vara underlag för din deklaration, men det är bara deklarationsbilagan du skickar in till Skatteverket.

 3. Snabbsvara på detta meddelandeSvara     #3
  Member
  Medlem: Sep 2008
  39 inlägg
  Tusen tack för svar!

  En fråga till. Ska inte egenavgifter också bokföras under räkenskapsåret? Gäller det att göra det den 31/12 också? Var kan jag läsa något om hur det ska bli göras?

  Jag blev plötsligt lite stressad av att behöva sätta mig in allt detta på ett par dagar...

  Tack igen!

 4. Snabbsvara på detta meddelandeSvara     #4
  Senior Member
  Medlem: Apr 2011
  240 inlägg
  Nej, det där med egenavgifterna är ju en särskild historia, och jag vet inte om jag lyckas förklara den på ett bar vis, så nån annan får gärna haka på.

  Du boför inte egenavgifterna under året, dom ingår ju i din F-skatt, och betalar du in den så blir det per automatik att du även bokar in egenavgifterna.

  Sen hanteras egenavgifterna endast i deklarationen, näringsbilagan. Där gör du första året en avsättning för egenavgifter på 25%, och det blir då i praktiken ett rent avdrag. Nästa år får du återföra de faktiska egenavgifterna som du blev påförd i din slutskattsedel, samtdigt som du åter drar av 25% för det nya året. Gången för detta kan du se vid punkt R40,R41 och R43 i NE.

  Så det är lugna puckar, inget du behöver stirra upp dig för idag.

 5. Snabbsvara på detta meddelandeSvara     #5
  Member
  Medlem: Sep 2008
  39 inlägg
  Citera Ingvar47 skrev:
  Så det är lugna puckar, inget du behöver stirra upp dig för idag.
  Tack för all info - men just det här kommer räcka långt

 6. Snabbsvara på detta meddelandeSvara     #6
  Member
  Medlem: Sep 2008
  39 inlägg
  Uppstirrningen fortsätter så här mot slutet av året...

  Jag har gått igenom bokföringen och allting verkar stämma (jag för bok för hand...) men undrar om det är något särskilt som ska föras in i slutet, förutom avskrivningar på inventarier. Jag har inga obetalda fakturor men däremot ett par fordringar. Är det något mer som ska in? Det känn så konstigt att bara lämna pärmen som jag har kämpat med i ett och ett halvt år :-p

  Om inte, ska man bara stoppa undan pärmen och vänta tills 16 februari när skatteverket öppnar tjänsten för förenklat bokslut? För det är nästa steg, inte sant?

 7. Snabbsvara på detta meddelandeSvara     #7
  Senior Member
  Medlem: Apr 2011
  240 inlägg
  Nej, är du klar med bokföringen redan så är det bara att lägga undan pärmen och vara glad:-). Saker som man kommer på kan ju alltid föras in senare, hade du haft en bokföringsbyrå så hade dom ju inte fått pappren förrän i nästa vecka...
  Det som måste ske innan nyår och inte kan ändras sen är ju om du har bankkonton som ska flyttas om, om det är nåt speciellt som ska synas/inte synas på kontosammanställningen som banken gör per 31/12.

  Och om du har gott om pengar och känner att du måste investera dig till lite mer avdrag, då kan du ju fara iväg och handla nåt för 20 000 idag ;-), sånt är ju försent att göra på måndag.

  Sen detta med egenavgifterna och avdraget..
  Gick och försökte fundera ut en vettig förklaring.. Men det är ju helt enkelt så att du inte ska betala skatt på dina egenavgifter..( även om vi har höga skatter i sverige, men nån måtta får det ju vara )

  Om vi som exempel säger att du har 100 000 i resultat i din firma. Då drar du av 25 % för egenavgifterna, sen beräknas då skatten på det återstående, dvs 75 000. Säg 30% ungefär, så blir det då 25 000 i skatt, plus egenavgiterna på 25 000, alltså totalt 50 000 i skatt.

  Hade du inte dragit av egenavgifterna först utan beräknat skatten på 100 000 så hade ju skatten blivit 30 000 + 25 000=55 000. Då hade du alltså i praktiken fått betala skatt på dina egenavgifter.

 8. Snabbsvara på detta meddelandeSvara     #8
  Member
  Medlem: Sep 2008
  39 inlägg
  Ingvar47, tack för utförligt svar.

  Men det där avdraget på egenavgifterna som dras av på resultatet - det är ingenting som görs i bokföringen då, utan i självdeklarationen?

 9. Snabbsvara på detta meddelandeSvara     #9
  Senior Member
  Medlem: Apr 2011
  240 inlägg
  Det gör du i deklarationen, ja, på NE-bilagan.

 10. Snabbsvara på detta meddelandeSvara     #10
  Member
  Medlem: Sep 2008
  39 inlägg
  Tack!

  Då behöver jag inte tänka på det, än på ett tag.

Sida 1 av 2 12 SistaSista

Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1