EgenFirma

Visar resultat 1 till 7 av 7
 1. Snabbsvara på detta meddelandeSvara     #1
  Member
  Medlem: Okt 2006
  40 inlägg
  Hej på er.

  Jag sysslar med lite konsulttjänster i min nystartade enskilda firma. Eftersom jag inte sysslat med liknande innan så är det en del saker som jag inte riktigt har kläm på.

  Jag har en timmpenning som motsvarar min timlön som om jag vore anställd. Jag tog helt enkelt timmpenningen och räknade upp så att jag får lika mycket i plånboken i båda fallen. Däremot så tänkte jag på försäkringar och dyl. Är jag anställd så är jag ju försäkrad genom Arbetsgivaren, men nu måste jag ju stå för min försäkring själv. Kan man räkna upp timmpenningen med försäkringar inräknat?

  Sen skulle jag behöva lite hjälp när det gäller avtalet mellan mig och kunden, vid konsulttjänster. Vad bör finnas med i det avtalet? vilka är det viktigaste sakerna att ha med?

  Klockan är mycket och posten är kanske något ostrukturerad och vimsig. Är det något som är oklart så säg till =)

  // Fursten

 2. Snabbsvara på detta meddelandeSvara     #2
  ff
  ff är offline
  Senior Member
  Medlem: Dec 2004
  Göteborg
  2 352 inlägg
  Vad det gäller pengen så tycker jag att man måste få ut mer än att bara räkna på egenavgifterna. Du ska ju täcka så mycket mer själv nu, såsom försäkringar, semester, kontorsmtrl mm.

  Vad det gäller avtalet så bör du ju ha med timpengen, eller ett fast pris för projektet, vad som ska levereras och när och egentligen också vad som händer om man inte klarar att leva upp till avtalet. Då tänker jag både på vad som händer om du inte klarar att leverera i tid och vad som händer om kunden begär olika tilläggstjänster eller ändringar som ligger utanför avtalet.

 3. Snabbsvara på detta meddelandeSvara     #3
  Member
  Medlem: Okt 2006
  40 inlägg
  Semester? men men.. alla egenföretagare säger ju att de inte har semester längre... ;)

  Om vi säger att min timpenning är 100:- brutto (inkl sem. ersättning) som anställd. Är det då orimligt att dubbla den summan exkl. moms för att täcka in alla kostnader (semester, kontormaterial, försäkringar) som jag nu måste bära själv som egen?

  // Fursten af. Stockholm =)

 4. Snabbsvara på detta meddelandeSvara     #4
  ff
  ff är offline
  Senior Member
  Medlem: Dec 2004
  Göteborg
  2 352 inlägg
  Absolut inte. Jag tycker nog att smärtgränsen går vid 300 kr + moms. Under det bör man verkligen fundera två gånger innan man säljer sig. Då bör det vara många timmar inblandade, tex om man har en kund som köper två dagar i veckan.

 5. Snabbsvara på detta meddelandeSvara     #5
  Member
  Medlem: Okt 2006
  40 inlägg
  Hejsan. Nej jag tycker också en själig ersättning ligger däromkring (nu var 100:- ett fiktivt belopp för att göra uträkningen lätt) Men 300:- tycker jag inte är för mycket. (Min uträkning ligger dock under detta)

  Nu är det tyvärr så att jag var dum nog att inte göra upp om priser innan! Firman var inte registrerad och meningen var att de skulle stå för arbetsgivareavgifterna etc. Men nu gjorde vi på detta sätt vilket passade både dem och mig bättre. Frågan är hur dem kommer räkna på saken nu när det är faktureringdags. Eftersom jag inte har riktig koll på ersättningsnivåer etc, så tycker jag det är så svårt att avgöra vart man bör lägga sig. den som har lite konkreta tips på hur man kan räkna får gärna komma med förslag. Måste kunna motivera min timpenning när det kommer dit.

  Usch. Inget mer jobb utan ett korrekt och bra skrivet avtal. :(

  // Fursten

 6. Snabbsvara på detta meddelandeSvara     #6
  ff
  ff är offline
  Senior Member
  Medlem: Dec 2004
  Göteborg
  2 352 inlägg
  Nu kan det nog skilja några timmar mellan olika avtal på arbetsmarknaden, men det avtal som jag har jobbat under stipulerar 166 tim som månadsarbetstid. Om vi leker med tanken 300 kr per timme och alla sålda timmar så kommer du upp i ca 50 000 kr. Men 0 kr i kostnaden och med schablonavdrag på 25% för egenavgifter motsvarar det en månadlön på 37500 kr, om man bortser från semester etc. En riktigt bra månadslön för de flesta, med andra ord.

  Å andra sidan så är 100% sålda timmar som konsult en utopi. Det finns alltid timmar som man inte kan ta betalt för (egen administration tex). För de flesta av oss är det dessutom mycket svårt att sälja så många timmar att man hela tiden har såld tid.

  Jag tror att en rimlig nyttjandegrad för en konsult ligger runt 60%. Då är du helt plötsligt nere på motsvarande ca 22500 kr i månadslön. Och då har vi inte ens börjat att räkna på kostnader. Har du dator i företaget? Uppkoppling? Mobiltelefon? Lite bokföring? Och så vidare. Dessutom så har vi inte tagit någon som helst hänsyn till semesterersättning, försäkringar etc.

  Nej, jag tror att 300 kr i princip duger som minimiersättning och att man bör sikta något högre. Sen minns jag inte om jag vet vad det är du konsultar inom?

 7. Snabbsvara på detta meddelandeSvara     #7
  Member
  Medlem: Okt 2006
  40 inlägg
  Hej.

  Nej det du skriver är så sant. Jag kan inte räkna hur många timmar jag suttit på kvällar och mekat med relaterade saker som jag inte kan ta betalt för.

  Vi får se vad de säger i morgon när det är förhandling. Dock sitter jag ju i en sur sits där de kan välja att betala mig i brödsmulor med tanke på att vi inte har något avtal. Dumt dumt. Första läxan inlärd =)

  Önska mig lycka till, så meddelar jag hur det gick =)

  Jag konsultar inom Web, Marknadsföring och Försäljning, detta updrag är för en eventbyrå som demonstrerar olika produkter och gör andra produktevent ute på stan och i butiker.

  Mvh

  Fursten


Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1